Nyugdíjasház: új lehetőség idős hajléktalan budapestiek lakhatásának biztosítására

Az átmeneti szállásainkon élő hajléktalan emberek átlagéletkora 57 év. Minden negyedik ügyfelünk inaktív korú: 65 éves, vagy annál idősebb. A legidősebb átmeneti szálláson élő lakónk 84 éves! Sokan közülük a korábbi munkájuk alapján járó öregségi nyugdíjból élnek, és többen dolgoznak is emellett. Jövedelmük azonban többnyire olyan alacsony, hogy piaci alapú lakásbérletet nem tudnak ebből megfizetni.

Sokan segítségre, támogatásra szorulnak a napi életvitelükben is, de nem olyan mértékben, ami az idősotthoni elhelyezésüket megalapozná. A hajléktalanellátó intézmények infrastruktúrája és szakembergárdája ugyanakkor a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem alkalmas arra, hogy számukra hatékony segítséget nyújtson. Kényszerűségből élnek ezekben az intézményekben, és a hajléktalanellátók is kényszerűségből gondoskodnak róluk is, hisz e nélkül az utcán lennének. Nincs ma számukra Magyarországon megfelelő ellátási forma!

Nagyon fontos tehát minden olyan kezdeményezés, ami ezeknek az idős embereknek tartós, biztonságos lakhatást jelent, hiszen a hajléktalanellátás intézményei csak átmeneti elhelyezést biztosíthatnak számukra. E nélkül tömegek kényszerülnek arra, hogy vándoroljanak az átmeneti szállások között, néhány évente költözzenek egyik intézményből a másikba. Ez fiatalként sem egyszerű, de az idős embereket még jobban megviseli.

Óriási öröm volt számunkra, hogy a Fővárosi Önkormányzat programjában most 25 idős ember, köztük a Budapesti Módszertani Szociális Központ 11 ügyfele jutott lehetőséghez arra, hogy önkormányzati lakás bérlőjévé váljon! Ügyfeleink már megtekinthették új otthonaikat, és hamarosan birtokba is vehetik azokat.

A pályázat feltétele volt az öregségi nyugdíj megléte, és olyan jövedelem, ami a hosszú távú fenntartást és az önálló megélhetést is lehetővé teszi. A nyerteseknek bekerülési díjat is kell fizetni, de ezt a jövedelmükhöz igazítva, részletekben tehetik meg.

Az egyszobás, összkomfortos lakások a Fővárosi Önkormányzat Nyugdíjasházaiban vannak, ahol napi 24 órában biztosított a nővéri felügyelet, illetve társalgó és könyvtár is a lakók rendelkezésére áll. Ha romlik a lakók egészségi állapota, akkor a munkatársak elindíthatják az idősotthoni elhelyezésüket is.

Megnyugtató számunkra, hogy ügyfeleink nyugodt, biztonságos, az önálló életvitelüket támogató közegben élhetik ezen túl mindennapjaikat!

A fotók Budapest Városházán rendezett átadó ünnepségen készültek (forrás: Budapest Városháza)