Események

Szlovénia - Hajléktalan anyák és gyermekeik

Az első szakmai műhelytalálkozóra 2019. május 15-17 között Ljubljana-ban került sor. Meglátogattunk egy támogatott lakhatási programban élő anyukát és kisbabáját, aki megosztotta a résztvevőkkel saját tapasztalatait a hajléktalansággal és drogokkal kapcsolatban, illetve beszélt arról, hogy szerinte egy hozzá hasonló élethelyzetű nőnek milyen támogatásra van szüksége. A különböző szervezetek munkatársai beszámoltak saját jó gyakorlataikról a hajléktalan élethelyzetben vagy nagyon rossz lakhatási helyzetben élő várandós nők támogatásáról, illetve arról, hogy mit tehetünk azoknak a nőknek a megerősítéséért, akiktől elvették a gyermekeiket. Az előadások angolul itt érthetőek el:

tovább >>

Finnország - Hajléktalan nők egészségvédelmi programjai

A második szakmai műhelytalálkozó 2019. szeptemberében Helsinkiben, Finnországban valósult meg. A találkozón a résztvevők megismerhettek különböző, a hajléktalan nők egészségvédelmével kapcsolatos programokat - ideértve az utcai mozgó orvosi ellátást, az utcai munkások ártalomcsökkentő programját, védett szállásokat, mentálhigiénés programokat, orvoshoz kísérő sorstárs önkéntes hálózatot. A találkozó során több intézményt is felkerestünk: 50 feletti szenvedélybeteg nők tartós bentlakásos intézményét, nappali központot, támogatott lakhatási programot. A három napos program magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el.

tovább >>

Lengyelország - Hajléktalan nők biztonsága

A harmadik találkozó házigazdája a Lodz-i Egyetem Szociális Innovációs Központja volt Lengyelországban, 2019. novemberében. Témánk: a nők érzelmi és fizikai biztonságának növelése a hajléktalanellátó intézményekben. A résztvevők tapasztalatot cseréltek a hajléktalan nők összetett szükségleteinek támogatása kapcsán, amelyek gyakran a gyermekkori vagy felnőttköri abúzus, nemi alapú erőszak következtében kialakult trauma hatása. Jó gyakorlatokat ismerhettünk meg a hajléktalan ellátó intézmények biztonságosabbá tétele, a trauma-központú és pszichológiailag tudatos működés terén.

tovább >>