Traumainformált nőgyógyászati ellátást hoz létre partnereivel a BMSZKI

Fantasztikus híreket osztott meg adománygyűjtő partnerünk, a Budapest Bike Maffia a nőgyógyászati rendelő létrehozására indított adománygyűjtő kampányunkról!

Eddig 7,5 millió Ft adomány gyűlt össze a traumainformált nőgyógyászati rendelő létrehozására! Ez már azt jelenti, hogy biztosan meg tudjuk csinálni! Hálás köszönetünk minden adományozónak és  önkéntesnek!

Miért van szükség traumatudatos orvosi ellátásokra?

A hajléktalan élethelyzetű nőknek olyan szociális, egészségügyi és mentálhigiénés szükségleteik lehetnek, amelyekre az állami egészségügy nincs kellően felkészülve.

Felmérések szerint a nők hajléktalanná válása mögött az esetek felében valamilyen bántalmazás áll: családon belüli vagy kapcsolati erőszak, szexuális abúzus, de tapasztalataink szerint a traumával élő nők száma még ennél is magasabb. A hozzánk forduló nők között alig-alig akad olyan, aki életében vagy gyerekkori családjában ne élt volna át bántalmazást. A szegénység, a nélkülözés, a család szétesése, a gyerekek elveszítése is válthat ki traumát, és bármi, ami tartós stresszhelyzetet vagy szégyenérzetet idéz elő. Kutatások szerint a traumatúlélők a preventív ellátásokat (pl. szűrővizsgálatokat) kevésbé gyakran veszik igénybe, ebből is adódóan gyakrabban fordulnak akut panaszokkal orvoshoz.

Mit jelent az, hogy traumainformált egy orvosi rendelő?

Olyan környezetet, amiben fizikailag és érzelmileg is biztonságban érezhetik magukat a nők. Számít például az, hogy hogyan, hol kell levetkőzni, ki nyithatja ki és hogyan a vetkőző vagy vizsgáló ajtaját, van-e kilincs mindkét oldalon stb.

Olyan nőgyógyász orvost, asszisztenst és szociális munkást, akik tisztában vannak a trauma segítőkre és ügyfelekre gyakorolt pszichológiai, neurológiai, biológiai, szociális és spirituális hatásaival, és a tudásukat gyakorlatban is használni tudják a nyújtott szolgáltatások során – például azzal, hogy az ellátásuk során visszaadják a nők kezébe az irányítást, a döntést saját testük felett, hogy a nők az első perctől az utolsóig tisztában legyenek a vizsgálat folyamatával és céljával kapcsolatban, és bármelyik pillanatban mondhassanak nemet, kérhessenek felvilágosítást stb.

Tudatos nyelvhasználatot is jelent. A kommunikáció során azt kell közvetítenünk az erőszakot megtapasztalt nők felé, hogy biztonságban vannak, az intézmény feladata, hogy támogassa őket, így bízhatnak a személyzetben. Ezt segíti például az, ha mindenki érthetően fogalmaz, világosan, a szakkifejezések kerülése nélkül magyarázza el a dolgokat.

Mindezekre persze nem csak a traumát átélt embereknek volna szüksége, hanem mindannyiunknak, minden orvosi vagy egyéb szolgáltatás igénybevételekor. Mi ebből most ennek a kis szeletnek a létrehozására vállalkoztunk partnereinkkel, és hála sok ember összefogásának, úgy látszik, ez sikerülni fog!

Együttműködő partnereink

Bicskey Levente, aki korábban is számtalan esetben bizonyította, hogy ha egy szükség felmerül, számíthat bárki a segítségére. Fáradhatatlanul mozgósítja kapcsolati hálóját és megszerzi azt, amire szükség van!

Fejes Gergő, aki pro-bono készített látványterveket a rendelőhöz.

A Józan Babák Egyesület munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek szenvedélybetegséggel küzdő, hajléktalan várandós anyák támogatásában. Tapasztalataikat a szakmai protokollok kidolgozásában és a rendelő működtetésében is fel fogjuk használni.

Az EMMA Egyesület önkénteseitől és munkatársaitól, valamint Győrfy Judit mentálhigiénés szakembertől sokat tanultunk a traumáról, illetve a traumatudatos szemlélet fontosságáról a nőgyógyászati ellátásban. Terveink szerint 2022 januárjától kezdődően érzékenyítő, készségfejlesztő tréninget fognak tartani szociális munkásoknak, amelynek a tematikája érinti a nőgyógyászati vizsgálatok kapcsán esetlegesen felszínre törő korábbi traumák hatásait, a várandósság időszakában felmerülő lelki szükségleteket és a szüléssel kapcsolatos szorongásokat, az abortusz és prenatális veszteségek kezelését, és más a női egészséghez kapcsolódó intim témák segítő kapcsolatban való megjelenésének kérdéseit is.

A Budapest Bike Maffia a program adománygyűjtő partnere. Pénzbeli és tárgyi adományok gyűjtésével és önkéntes munkával járulnak hozzá a rendelő megnyitásához.

A Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati támogatása biztosítja az induláshoz, illetve a nőgyógyászati szakellátás engedélyezéséhez elengedhetetlenül szükséges alap műszerek beszerzését, és hozzájárul a személyzet munkabéréhez az első 6 hónapban.

Köszönjük mindenki adományát, munkáját, támogatását!

Nőgyógyászati rendelő hajléktalan nőknek

Nőgyógyászati rendelő látványtervei

Nőgyógyászati rendelő látványtervei