Építsük újra az álmokat, hogy megküzdhessünk a magánnyal

A HVO Querido (Hollandia, Amszterdam) 2018 szeptemberében elindított egy projektet hat másik partnerszervezettel együtt azzal a célkitűzéssel, hogy közösen fejlesszünk ki olyan innovatív módszereket és eszközöket, melyek segíthetik a szociális munkásokat abban, hogy támogathassák ügyfeleiket a magányossággal való megküzdésben. A hét partnerszervezettel (Spanyolország – Rais; Belgium – Housing First Belgium LAB; Csehország – PSH; Macedónia – Kindness; Franciaország – Aurore; Magyarország – BMSZKI; Hollandia - HVO Querido) 2019. január 24-én találkoztunk, először, hogy egyeztessük a feladatokat. A projekt  2018 szeptemberében indult. Befejezése 2020 augusztusa lett volna, azonban a pandémia miatt ez végül 2021 augusztusára csúszott.

A pályázati program megvalósítása

„Restoring dreams to tackle loneliness”, azaz „Építsük újra az álmokat, hogy megküzdhessünk a magánnyal” egy olyan KA2-es stratégiai partnerség, amely egy kutatáson és annak kiértékelésén alapul. Minden résztvevő szervezetnek van tapasztalata a magánnyal kapcsolatban, és mindannyian egyetértünk abban, hogy nehéz a probléma megoldása, számos különböző tényezőnek köszönhetően. A magány nem csupán egy érzés, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy a magányosság és a társadalmi elszigeteltség veszélyt jelenthet az egészségünkre is.

2019-ben minden résztvevő országban elkészült egy két részből álló kutatás. Egyrészt fölmértük 20-20 szakember attitűdjét és ismereteit a magányosság témájával kapcsolatban, másrészt a bevont szakemberek 2-2 ügyfelüket kérdezték a magányosságukról. Így összesen 40 BMSZKI-s ügyfélről és 20 BMSZKI-s szociális munkásról vannak adataink jelenleg.

tovább >>

Hogyan segíthetünk ügyfeleinknek a magányosság leküzdésében?

A projekt megvalósításában részt vevő szervezetetekkel közösen dolgoztunk ki egy képzési programot segítő szakemberek számára. A tréning 1 napos, 5 modul alkotja.

tovább >>