Hogyan segíthetünk ügyfeleinknek a magányosság leküzdésében?

A projekt során kidolgozott tréninget 5 modul alkotja. A tréning alapját és ezáltal a modulokat a holland kutató, Theo van Tilburg elmélete és kutatásai alapján dolgoztuk ki.

  1. Tudatosság: Megismerhetjük a magányosság definícióját, kategóriáit, a magányosság spiráljának elméletet, illetve azt, hogyan lehet felismerni, ha valaki magányos. A módszer bemutatja, hogyan kommunikáljunk a magányosságról, és ismerteti azokat a módszereket, melyek segítik ügyfeleinket a magányosságtól és a szociális érintkezéstől való félelmek leküzdésében.
  2. Önbizalom fejlesztése: Azokat a szociális és kommunikációs készségeket mutatjuk be, amelyek szükségesek a társas kapcsolatok fenntartásához.  Az önmagunk megismerését célzó „Johari ablak modell” kerül még ezen kívül bemutatásra.
  3. Kapcsolati háló építése: A hajléktalan személyek kapcsolatait és azok fenntartását helyezi középpontba. Beszélünk a szociális és objektív izoláció közötti különbségekről. A fenntartható kapcsolatokról és az emberek között létrejövő kapcsolatok között akadályt képező traumáról valamint a szomszédokkal való kapcsolattartás, barátkozás kérdéseiről is szó esik. A modulhoz tartozó eszköz a „Társas kapcsolataink térképe”.
  4. Értelmes élet: Ebben a modulban kutatások alapján vizsgáljuk meg a magányosság, egészségünkre gyakorolt hatását, valamint a magányosság következtében kialakuló testi betegségeket. Ehhez kapcsolódóan bemutatjuk a pozitív egészség hat dimenzióját és ennek eszközét, a „Pókháló ábrát„.
  5. Álmok újraépítése: A modul fő üzenete, hogy próbáljunk meg mélyebbre tekinteni, fedezzük fel a rejtett képességeinket, érdeklődéseinket és megvalósítható álmainkat. Azt vallja, hogy az egyéni igények és preferenciák figyelembe vétele a felépülés egyik kulcsmozzanata. A modul eszköze a Tökéletes nap (Perfect Day) kitalálása, eltervezése és megírása.

Alkalmazható eszközök:

Pozitív egészség

Pókháló

Társas kapcsolataink térképe

Milyen félelmeim vannak? - kérdéssor

Nézzünk szembe a sárkányunkkal!